BIO SAC 200 IN DE PRAKTIJK

Werkt u voor het eerst met de Bio Sac 200? Dan is het belangrijk dat u het informatieboekje zorgvuldig doorleest.

De filters worden, ongeacht het aantal dat wordt gebruikt, direct op de droge huid van het lichaam van de overledene gelegd.

Als het filter is voorzien van een zelfklevende sticker, dat wordt verwijderd en het filter direct op de droge huid van het lichaam van de overledene bevestigd. Over de het filter komt de kleding, of het lijkkleed.

Incontinentie materiaal niet in contact brengen met de filters op de blote droge huid. Dus niet onder of over de BIO SAC 200 filters heen plaatsen. Gebruik bij voorkeur een incontinentie inlegger.

bio-sac-200-werking

Als u gezien de omstandigheden denkt dat er meer filters nodig zijn, kunt u zonder enig risico meer filters op het lichaam van de overledene leggen.

WAAR LEGT U DE FILTERS OP VOLWASSENEN?

gebruik-bio-sac-200

LICHAMEN VAN OVERLEDEN KINDEREN

 • Bij hele lichaamsdelen worden de filters hier in direct contact op gelegd.
 • Bij sterk gefragmenteerde lichaamsdelen wordt het aantal filters bepaald aan de hand van het volume.
 • Bij lichamen van baby’s worden de filters op de buikstreek gelegd.
 • Bij lichamen van kinderen wordt 1 filter gebruikt, of 2 als hun omvang die van een volwassene benadert.

HYGIËNE

Goede hygiëne is belangrijk voor een mooie opbaring. Daarom adviseren wij gebruik te maken van 96% alcohol, te verkrijgen bij  Bertis uitvaartbenodigdheden. Hiermee kunt u de buik, de mondholte en de genitale delen van een overledene reinigen. Op die manier houden wij de bacteriën en schimmels van buitenaf zo veel mogelijk buiten de deur. Ook schone kleding en ondergoed is van groot belang.

Daarnaast adviseren wij altijd om een biologische bodybag achter de hand te houden, welke eveneens verkrijgbaar is bij  Bertis uitvaartbenodigdheden

EXTRA TIPS BIJ VERZORGEN VAN HET LICHAAM

 1. Altijd eerst het hele lichaam wassen. Kan gewoon met water en zeep. Belangrijk is het goed drogen van het hele lichaam.
 2. Daarna desinfecteren van het lichaam. Altijd heel goed buik, genetaliën, anus schoonmaken en goed drogen. Alcohol op een doekje doen en desinfecteren. Sprayen mag wel, maar dan stukje voor stukje en steeds goed drogen.
  Ook heel goed de oren, neus en mond reinigen met alcohol (wattenstaafjes). Indien gebit aanwezig ook gebit reinigen voor het weer ingedaan wordt.
  Nog extra maatregelen (zie ziekte speciale doodsoorzaken (en wanneer het lichaam later gevonden wordt of door ongeval niet meer intact is), dan zelfs hele lichaam met alcohol reinigen en extra taken uitvoeren.
  Belangrijk om bij het verzorgen ledematen (armen en benen) een paar maal omhoog te halen. Bij een levend lichaam bewegen de vloeistoffen en is er circulatie. Dit stopt bij aanvang van de dood. Door de ledematen te bewegen, komt de stroom van de vloeistoffen weer op gang. Ophoping van vocht kan dan weer naar de romp afgevoerd worden. Na aanbrenging van de Bio Sac komt na 10-15 minuten de adsorptie van gassen naar de filters op gang. Vanaf dat moment stuwen de gassen de overtollige vloeistof niet meer naar de openingen en gaan de vloeistoffen terug naar hun normale plekken. Over de filters kan de persoon gewoon gekleed worden. Kleding moet wel schoon zijn.
 1. Vermijdt incontinentiemateriaal. Liever een inlegger gebruiken. En als het “onvermijdelijk” is helemaal wegknippen rond de filters. Onderbroek mag, maar het mag niet een knellende band hebben.
 2. Masseer preventief tegen verkleuringen, of bij verkleuringen die al ontstaan zijn het gezicht met een vocht inbrengende crème. Masseer naar beneden. Dit mag dagelijks herhaald worden. Deze crème kan ook gebruikt worden voor de vingers/nagels als deze wat ingedroogd zijn.
 3. Ook de ziekenhuis matjes vermijden onder het lichaam. Deze worden vochtig en dat is een bron van bacteriën. Als dat toch gebruikt wordt zou het matje verschoond moeten worden.
 4. Belangrijk is om de doodsoorzaak te achterhalen voor de opbaring. Dan valt er te voorspellen wat er kan gebeuren met het lichaam en kunnen eventuele maatregelen preventief getroffen worden.

MEER WETEN?

Neem voor meer informatie contact op of bestel direct.