AANVULLENDE INFORMATIE

MEEST GESTELDE VRAGEN

Algemeen

Hoe lang duurt het voordat het filter is vergaan onder de grond?

Maximaal 3 maanden. De verzadigde filters worden organische meststof.

Mag het filter mee begraven of gecremeerd worden?

Ja, geen enkel probleem, want het is biologisch afbreekbaar. 

Mag het filter er ook af gehaald worden voor de crematie/begrafenis?

Ja, ook geen probleem en mag dan in de daarvoor bestemde afvalbak. Maar dit hoeft in principe niet.

Kunnen de filters ook in de winter in de auto bewaard worden?

Ja dat kan, mits de verpakkingen (2 maal plastic heel zijn). Er mag geen vocht in komen. Vrieskou heeft geen invloed.

Wanneer maak je een keuze tussen Thanatopraxie en Bio Sac 200?

De keuze maak je in overleg met familie en is aan de familie. De beide methodes zijn een vorm van balseming. De methodes zijn echter totaal niet met elkaar te vergelijken. 

Heeft de methode ook invloed op de gezondheid van de medewerkers?

Het is een geheel verantwoorde niet gevaarlijke methode voor de medewerkers die de opbaring verzorgen. Maar ook tijdens transport is het veilig (Denk aan vervoer van lichamen uit andere landen per vliegtuig of over de weg). 

Kaliumpermanganaat (een deel van de bestanddelen in het filter) is toch verboden in Nederland?

In vloeibare vorm is dat zo, maar ons product is een vaste variant. Dat is niet gevaarlijk en is toegestaan. 

Mogen de handschoenen in contact komen met de filters?

Ja, dat kan geen kwaad. Wel steeds ook goed de handschoenen met alcohol ontsmetten tussendoor. 

Hoe kan ik zien dat en lichaam al langer dood is?

Als je de huid aanraakt en de kleur komt weer terug, dan is men niet lang geleden overleden. Als dat niet zo is, is de dood al 24 uur of langer geleden overleden. 

Waarom staat de prijs niet op de website?

De prijs staat op dringend verzoek van aantal uitvaartondernemers niet op de website, omdat ook families de website bezoeken en iedere uitvaartondernemers een eigen verdienmodel hanteren.

Hoe ga je om met de prijs ten opzichte van de koelplaat?

Omdat iedere uitvaartondernemer zijn of haar eigen verdienmodel hanteert zijn hiervoor geen richtlijnen opgesteld. 

Waarom niet een grote filter i.p.v. 2 filters plaatsen?

De filters doen separaat hun werk. Maar als er 1 filter eerder verzadigd zou zijn, neemt de ander dat werk over. Bij 1 grote filter is de kans groter dat het eerder verzadigd is. 

Hoe staat het met de verkooppunten?

Je kunt via onze website onder het kopje bestellen. Of kijk onder het kopje contact voor regionale verkooppunten o.a. Friesland, omgeving Zwolle). Onze distributie hebben wij uitbesteed aan Hogenes Warehousing. Zij zorgen ervoor dat je binnen 24 uur de bestelling ontvangt. Per 1 september 2018 zijn de filters ook bij Straver Mobility, Correct Monnerau Speciaal Vervoer, Funeral-Assist Midden Nederland, Quo Vadis uitvaartverzorging en Uitvaartservice Peter de Haan. 

Hoe en hoe lang kunnen de Bio Sac 200 filters bewaard blijven?

Liever niet in vochtige ruimte, op droge plek. Kan 2 jaar bewaard worden.

Laatste verzorging

Waar moet ik op letten bij de laatste verzorging?

Dat er geen flufstroken zijn geplaatst en dat er geen vocht absorberende materialen in de keelholte zijn geplaatst. Die moeten verwijderd worden. 

Mag ik flufstroken/ tampons/ DrMop /gelpoeder gebruiken bij opbaring met Bio Sac 200 om lekken uit de neus & mond te voorkomen?

Nee dat is zeer af te raden. Daardoor kunnen gassen en vloeistoffen uit bijvoorbeeld hoofd (bij hersenziektes) niet afgevoerd worden en kunnen hoofd en hals geheel opzwellen. Bij gebruik van de Bio Sac 200 moeten de natuurlijke openingen juist openblijven. Lekken uit de holtes (mond/neus/oren) komt omdat de gassen de vloeistoffen naar buiten duwen. Als de gassen de Bio Sac 200 in kunnen, is er ook geen stuwing te verwachten.

Mag ik engelenhaar/zwelvezel gebruiken bij opbaring Bio Sac 200?

Niet bij de holtes in gezicht gebruiken, want dan stopt het ook. Maar deze zijn heel mooi bruikbaar als men openingen van stoma of canule moet dichten. Dan in de alcohol dopen en de opening afsluiten met zwelvezel. Daarna ook eromheen ontsmetten met alcohol en afplakken met een gaasje. 

Wat te doen met open wonden?

Deze moeten goed worden schoongemaakt, met (gedesinfecteerde) watten worden dichtgestopt, gedesinfecteerd en afgeplakt, daarna nogmaals desinfecteren. 

Is het nog nodig om fluff stroken te gebruiken voor de neus en mond?

Er mogen geen fluff stroken gebruikt worden, omdat dit het proces van adsorptie tegengaat.

Kan ik het lichaam wassen?

Het lichaam moet altijd goed worden gewassen en gedroogd worden.

Hoe moet je wassen bij een heel tere huid?

In dat geval na wassen (deppen) en meteen insprayen met alcohol. Wel oppassen met massage als de huid al heel dun is.

Waarom de ledematen (armen en benen) optillen na het wassen en drogen van het lichaam en voordat de Bio Sac 200 wordt aangebracht?

Bij het optillen van de ledematen (eventueel met lichte massage) komen de vloeistoffen in beweging. De zwaartekracht doet de rest. Het vocht gaat weer naar de plekken waar het zich normaal bevindt in het lichaam. Bij het kleden van de overledene bewegen we de ledematen al automatisch. En in uitzonderlijke gevallen kunnen we het nog een paar keer extra doen. Bijvoorbeeld bij een persoon die lang op IC heeft gelegen en die veel vochtopeenhoping heeft.

Met welk middel desinfecteert men dan het lichaam?

Met minimaal 70% alcohol. In principe de mond- en neusholte, de buik, de genitaliën de anus. Als je twijfelt of het lichaam goed schoon is dan het hele lichaam desinfecteren.

Moet ik het gebit reinigen?

Mond van binnen goed reinigen met alcohol is voldoende. Maar indien men een los gebit draagt, wel eerst goed reinigen en dan pas indoen.

Waar masseer je mee bij slechte huid?

In principe kan je gewoon met vocht inbrengende crème masseren. Bij echt heel droge huid (bijvoorbeeld bij ogen of in gezicht en handen, kan je ook restorative gebruiken. Heeft al na een paar minuten effect. Bij ogen gewoon op watje doen en even op ooglid leggen.

Ook wordt er Kalip crème gebruikt bij beschadigde huid. Bijvoorbeeld na het scheren.

Wat kan ik doen als ik een blaar op het lichaam zie, met vocht erin?

Het vocht in de blaar moet eigenlijk verwijderd worden. Dus incisie maken en vocht opvangen. Daarna heel goed desinfecteren en afplakken met gaas of watten. Bij teveel vocht zou je ook na het verwijderen en het maken van het sneetje, nog embalming zand kunnen gebruiken. Dat neemt het vocht op en verwijdert de geur die vrij is gekomen. Wel opletten dat de Bio Sac 200 niet nat wordt.

Wordt de buik ook gemasseerd?

Nee dat doe je in principe niet. Extra massage zou alleen maar de bacteriën stimuleren, die zich dan sneller verplaatsen. Mensen zijn geneigd dit te doen, wanneer er veel vocht of gas aanwezig is in de buik. In dat geval is het beter dit via een punctie te verwijderen. Daarna weer goed desinfecteren en sneetje hechten en afplakken.

Bij twijfel over eventueel vocht uit mond en of neus, wat te doen?

Mocht je het vermoeden hebben dat er nog vocht (bijvoorbeeld bij het kleden, of als de overledene meerdere malen verplaatst moet worden) aanwezig is in mond- en of keelholte dan kan je vaseline inspuiten met een grote spuit. De vaseline werkt dan eigenlijk als een regenjas.

Technische specificaties

Hoe is de exacte werking scheikundig gezien?

Op basis van de Scheikundige verzamelterm Vanderwaalskrachten doen de ingrediënten (o.a. de actieve koolstof en de geïmpregneerde klei) hun werk.

Is de werking van de filters wetenschappelijk getest?

De rapporten zijn te vinden op onze website. De eigenaar en producent José Antonio Galache Rodriquez is zelf wetenschapper (scheikundige) en thanatopracteur. Zijn specialisme is het ontwikkelen van actieve koolstof filters. Toen een aantal bevriende forensische onderzoekers hem hadden gevraagd een ecologische lucht circulatie systeem te ontwikkelen voor de ruimte waarin zij werkten (ivm de geur) kwam de producent op het idee om een ecologische manier van opbaren te ontwikkelen op basis van de actieve koolstof. Deze studie die hij gedurende 11 maanden heeft gedaan samen met een team van forensische onderzoekers, artsen, laboranten en scheikundigen heeft geleid tot de Bio Sac 200. 

De filters worden op de buik gelegd, maar hoe kan het dan ook werken bij de mond waar vaak veel bacteriën zitten, hoeven daar geen filters te worden geplaatst?

Nee, de buik is de plek waar de ontbinding het eerste begint, daar zitten de grootste organen en de darmen, maar de werking is zo sterk dat het over het hele lichaam werkt. 

Zit er vocht in de Bio Sac 200 filters?

Nee het is niet echt nat, de koolstof en klei raken verzadigd, maar dat is voor het oog niet zichtbaar (iets meer vaste massa). In sommige gevallen zie je de filters iets van kleur veranderen. 

Na hoeveel tijd gaan de filters hun werk doen na opbrengen?

Na 10-15 minuten zouden de gassen al gebonden worden en moet lopen van vloeistoffen naar buiten gestopt zijn. 

Ziektes en bijzonderheden

Wat te doen als iemand met zwaar hoofdletsel is omgekomen?

Advies is het hoofd wat hoger te leggen, masseren zodat bloed naar beneden gaat. In geval van ernstige inwendig bloeding wat bloed uit het hoofd halen door middel van een injectienaald van 50ml en speciaal slangetje door de neus naar boven. Zie voorbeelden.

Als een lichaam de eerste nacht in de koeling heeft gelegen, kun je dan Bio Sac 200 alsnog gebruiken?

Ja kan, maar het lichaam dan eerst laten ontdooien en heel goed droog maken. Dit is afhankelijk van de tijd dat het lichaam in de koeling heeft gelegen ongeveer vier tot vijf uur. Zelf goed kijken naar het lichaam.

Is er bepaalde medicatie waarna de Bio Sac 200 methode niet te gebruiken is?

Nee, maar soms kun je overwegen om een extra filter te gebruiken als er extreem veel medicijnen gebruikt zijn. Zie de tabel onder het kopje in de praktijk. 

Wanneer zou je Bio Sac 200 niet adviseren?

  • Als iemand in zeer korte tijd erg ziek is geworden, heftige kanker en snel overlijdt na veel medicatie. Dan is het sterfproces zo snel gegaan dat je niet goed weet hoe het lichaam gaat reageren; 
  • Bij een zelfdoding; 
  • Of bij verdrinking; 
  • Of bij te langdurig verblijf in koelcel (meer dan 2 dagen). 

Wat als iemand veel vocht vast heeft gehouden?

Als iemand extreem veel vocht heeft kan het wel, maar zou het goed zijn het overtollig vocht eerst door middel van injectiespuit en slangetje via neus af te voeren. 

Wat te doen bij een overleden dame met een borstprothese in haar bh?

Belangrijk is dat de huid onder de prothese goed wordt gedesinfecteerd en dat de bh goed schoon is. Onder de prothese kunnen zich bacteriën of schimmels gaan nestelen, die zorgen voor problemen bij de opbaring. Bij voorkeur de bh opvullen met een natuurlijk product en dagelijks goed desinfecteren. 

Werkt het na obductie?

Ja, dat is geen probleem. Zorg wel dat de wond goed is gedesinfecteerd en is afgeplakt.

Wat doe je als er verkleuring is omdat er bloeduitstortingen zijn?

Je kunt de plek masseren en het bloed wat wegmasseren, tevens vocht inbrengende crème gebruiken.

Kan ik de Bio Sac 200 ook gebruiken, bij iemand die al een tijdje op de koelplaat heeft gelegen?

Dat wordt echt afgeraden. Als de wijze van opbaren eenmaal gekozen is en ingezet, is het beter daarbij te blijven. Een uitzondering is als iemand in de koeling heeft gelegen van bijvoorbeeld een ziekenhuis. Maar dan moet het lichaam wel weer eerst helemaal op temperatuur zijn gekomen en héél goed worden gedroogd. 

Kunnen de zakken ook gebruikt worden bij euthanasie? Dan zitten er toch chemicaliën in het lichaam?

Ja dan kunnen de zakjes zeker gebruikt worden. Die stoffen blijven in het lichaam zitten en vormen geen gevaar bij de opbaring. De gassen worden gewoon gebonden aan de koolstof.

Mag de Bio Sac 200 ook gebruikt worden in een zorgcentrum (waar veel bacteriën in lucht zitten; of waar een virus heerst

dat kan. Dit heeft geen invloed op de Bio Sac 200, als men het lichaam maar goed desinfecteert en de persoon schone kleren aan heeft. Dan is het lichaam beschermd. 

Het is erg warm in de opbaarkamer, wat te doen?

Er mag een airco geplaatst worden, maar is niet echt noodzakelijk. De ruimte moet niet te koud worden. Rond 23 graden is prima. Of plaats een ventilator achter de kist. Die zorgt er dan ook voor dat er geen vliegen komen. 

Kan ik plastic gebruiken bij lekkage van huid of geamputeerde delen?

Ja dan kan wel, mits goed ontsmet is (voor en na aanbrengen) en liefst met gaas weer omwinden.

Kunnen de zakjes ook levende mensen geplaats worden?

Nee nooit doen. De gassen bij een levende persoon zijn gewoon nodig om alle circulatie op gang te houden. Als de gassen van een levend persoon afgevangen worden met de Bio Sac 200, ligt de hele spijsvertering stil. Dan word je echt heel ziek. 

Kan de bio Sac 200 ook bij dieren gebruikt worden?

Nee deze niet. De samenstelling van de filters is precies afgestemd op het menselijk lichaam (wij hebben 472 soorten gassen in ons lichaam). Een hond heeft er al over de 700. De samenstelling is dus per (dier)soort verschillend. Maar het principe van een Bio Sac 200 is wel toepasbaar bij dieren. Maar filters met die juiste samenstelling zijn er nog niet.

Kan ik ook schuin) omhoog) op baren?

Ja een beetje schuin kan wel. De filters blijven goed zitten met de plakrand. Maar nodig is het niet. Het hoofd iets hoger leggen kan wel helpen. Zeker bij bepaalde ziektes en bijvoorbeeld hoornvliesdonatie. 

Wat als de overledene kanker in de buik heeft gehad?

Bij kanker in de buik, begint de ontbinding heel snel. Het snelst bij lever en alvleeskanker. In feite lossen de organen op en wordt alles heel snel vloeibaar. Hierdoor is de druk (gasvorming) ook snel aangemaakt. In dit geval een paar keer extra de ledematen bewegen bij de laatste verzorging, zodat de vloeistof die zich al op andere plekken verspreid heeft, teruggaat naar de romp. Ook is het raadzaam af te zuigen bij het gezicht. Hiertoe een 50cc cilinder gebruiken en een lange slang met een scherpte punt. (voor kinderen bestaat er een dunnere versie) Deze eerst goed desinfecteren en dan eerst door de neus steken tot een paar centimeter boven de neus (door het kraakbeen heen) en het overtollige vocht uit de hersenen weg zuigen. Vervolgens opnieuw desinfecteren en ook het vocht wegzuigen uit de keel. Slang tot ongeveer het borstbeen inbrengen. In principe sluit de maagwand bij de dood. Dus zo diep hoef je niet te komen. 

Wat als iemand is gestorven na herseninfarct/ hersenaandoening/Parkinson?

Bij een aandoening aan de hersenen, is er ook kans op te veel vocht in het hoofd. Daar wordt dan ook een bacterie aangemaakt die we bij leven nog niet hebben. Ook in dit geval zowel door neus als keel het overtollig vocht wegzuigen, voordat de zakken worden aangebracht. (zie uitleg kanker in de buik) Let op goed ontsmetten vooraf met alcohol van hele gezicht en hals. De slang tussentijds steeds goed ontsmetten met alcohol. 

Waar moet ik rekening mee houden als iemand is overleden aan een hartaanval?

Bij een hartaanval is er grotere kans op verkleuring aan de bovenzijde van het lichaam. Massage in het gezicht kan helpen verkleuring weg te krijgen. Ook kan het gebeuren dat er zich vocht gaat ophogen in hals en gezicht. Masseren richting de buik om stroming op gang te brengen. Een hydraterende crème gebruiken tegen de uitdroging. Altijd eerst goed ontsmetten met alcohol bij de te masseren plekken. Ook je handschoenen even ontsmetten na tussentijdse andere handelingen. 

Hoe te handelen na euthanasie?

Bij euthanasie kan je gewoon de Bio Sac 200 gebruiken. Er zijn geen gifstoffen toegediend die in het lichaam een andere reactie zouden geven. Wel goed navragen wat de ziekte/stand van lichaam is geweest. Dit in verband met eventuele extra maatregelen die genomen kunnen worden om het lichaam langer mooi te houden. 

Wat na langdurig verblijf op IC?

De Bio Sac 200 kan gewoon gebruikt worden. Wel is er vaak meer vocht in het lichaam, door medicijngebruik of toedienen van vocht via infuus. Alle wondjes goed ontsmetten met alcohol en afplakken met gaas. (bij grotere wonden eerst afstoppen met watten (of engelenhaar) gedrenkt in alcohol; zo nodig ook hechten of plakken). Vervolgens weer ontsmetten met alcohol. 

Ook raadzaam om in het geval van veel vocht in buik en ledematen het op en neer bewegen van de ledematen wat vaker te doen. Bij het wassen van het lichaam helpt het rollen van linker naar rechter kant de stimulatie van het verplaatsen van het vocht naar de buik. Bij extreme gevallen van vocht in de buik is het raadzaam een extra zakje te plaatsen. De zakken zullen sneller verzadigd raken, want er moet veel gas afgevoerd worden.

Als iemand die bloedverdunners heeft gebruikt?

De Bio Sac 200 kan gewoon gebruikt worden. Maar bij bloeden is het oppassen geblazen. Bij wonden kan het helpen deze in plastic te pakken. Altijd eerst ontsmetten met alcohol. Na het plastic wederom ontsmetten en bijvoorbeeld even in gaas wikkelen. 

Hoe verwijderen van stoma/ infuus/tracheotomie?

Het beste is het om deze meteen te verwijderen bij de laatste verzorging. Na het wassen eerst goed desinfecteren. Daarna de slangen verwijderen en de wond goed dicht stoppen. Dat kan met watten of engelenhaar die gedrenkt zijn in alcohol. Daarna de wond dichten. Grote wonden even hechten of plakken. Daarna opnieuw ontsmetten met alcohol en met een gaasje afsluiten. Daarna pas de Bio Sac 200 plaatsen en checken of de buik geheel droog is. Ook de buik goed desinfecteren. 

Hoe leg ik de filters precies op de buik?

Op ons instructiefilmpje is goed te zien hoe de filters geplaatst moeten worden.

Binnen hoeveel uur moeten de filters op de droge, gedesinfecteerde blote huid worden geplaatst?

Bij voorkeur zo snel mogelijk. Als richtlijn binnen zes uur.

Waar moet ik opletten als ik de Bio Sac 200 ga gebruiken?

Het is van groot belang dat het lichaam goed gewassen, gedroogd en gedesinfecteerd is, maar ook de kleding, lakens enz. goed gereinigd zijn. Ook de mond- en neusholte moet goed gereinigd en gedesinfecteerd zijn, evenals de genitaliën. Op die manier voorkomt u dat bacteriën van buitenaf hun werk gaan doen.

Gedurende de opbaring

Komen er verkleuringen op de huid gedurende de dagen?

Meestal blijft het lichaam, het gezicht, de handen erg mooi en eigenlijk ongeveer hetzelfde als in het begin. Bijvoorbeeld alvleesklierkanker en leverkanker, zijn mensen vaak al geel, die kleur blijft dan ook.

Hoe zie ik dat de filter verzadigd zijn?

De filters zijn dan donkerder van kleur geworden en de vorm van de inhoud ziet er anders uit dan bij het aanbrengen. (Textuur beetje als koffiedik, ook iets gedeukter).

Hoe kan ik begin van verkleuring (rode vlekken) op armen en gezicht wegkrijgen?

Door te masseren verdwijnt in de regel de verkleuring. Je help de doorstroming een beetje zodat het bloed wegtrekt. Een vocht inbrengende crème maakt de massage gemakkelijker. Gaat ook bij de uitdroging die soms ontstaat bij vingers. 

Helpt masseren nog bij elke verkleuring?

Bij zowel rode/blauwe/zwarte vlekken helpt massage bij voorkeur met vocht inbrengende crème.

Wat te doen bij groen vlekken/verkleuringen?

Als de groene kleur in het gezicht ontstaat zou je nog kunnen masseren. In elk geval aan te raden om dan ook uit te zuigen met een lange slang en een 50 cc cilinder opvangen. 

Bij groene kleur op de buik zou je nog een filter erbij kunnen leggen. (Misschien dat er dan nog meer gas opgenomen kan worden en de kleur nog weer witter wordt. Hier is al wel goede ervaring mee. 

Hoe kan het dat de kleur verdwijnt na massage?

De vlekken zijn bloeduitstortingen (of ophoping van vocht). Door massage brengen we de vloeistof in beweging. De aantrekkingskracht van de Bio Sac op de zakken doet de rest. De vloeistof gaan weer naar hun oorspronkelijke plekken.

Hoe kan het product van buitenaf zijn werking doen?

De zakjes zijn een soort geur/vochtvreters. Door de verbeterde PH waarde van de huid is deze doorlaatbaar. De Koolstof en de geïmpregneerde klei is zo sterk dat ze verbinding aangaat met de bacteriën en schimmels in de darmen. Daardoor wordt de zuurgraad in de buik niet hoger. En dat betekent dat de bacteriën geen voeding krijgen en het ontbindingsproces feitelijk ook stop gezet wordt. 

Zijn er in Nederland al ervaringen met kleine kinderen, baby’s

Ja, voor meer informatie kijk onder het kopje ervaringen. Daarin staan een aantal voorbeelden van opbaringen met baby’s en kinderen. 

Gebruik je bij een baby minder filters?

Nee een foetus en ook een baby heeft ook veel vocht. Nooit minder dan 1 filter gebruiken. 

Kun je het filter aanraken na gebruik?

Ja er is geen enkele reden om de zakjes niet aan te raken. Let er wel op dat er gedesinfecteerde handschoenen worden gedragen. 

Wat als er toch wat geur vrijkomt?

Als er toch wat geur vrijkomt dan adviseren wij om de gebruikelijke middeltjes in te zetten (koffiefilter, vanillesuiker, pure vanille, geur kaarsjes). 

Wat als het toch doordat het lichaam heel snel ontbindt mis gaat?

Gebruik dan de body bag en sluit de kist goed af alvorens de overledene naar een koelcel of in ergste geval in vriescel over te brengen. 

Hoe zit het met vocht in de omgeving?

Gebruik bij voorkeur géén airco die heel koud staat in de ruimte. Te veel vocht in de omgeving kan een probleem zijn. Daarom advies de ruimte op ongeveer 20 graden of hoger te houden. 

Mag de deksel op de kist in de avond?

Geen probleem, maakt voor lichaam niet uit, wel de deksel op een kier houden. 

Kun je er op een later moment nog een zakje erbij leggen?

Dat kan altijd op dag twee of drie. 

Hoe zit het met de kleding?

Het is niet volumineus, kleding kan er gewoon overheen. In een erg strakke spijkerbroek misschien lastig, maar verder kan alles, ook eventueel een panty. Belangrijk is dat de kleding niet knelt op de filters. Bij een opbaring van meer dan drie dagen is ons advies om de panty ook net zoals incontinentieluier los te knippen aan de voorzijde. Zeker bij hogere temperaturen kan dit gaan broeden. 

Kan je de filters ook nog aanbrengen bij een overledene die na een paar dagen pas gevonden wordt?

Het risico is dan natuurlijk groter dat het ontbinden al langer begonnen is, maar kijk gewoon goed hoe het lichaam eruitziet. Als alles er nog mooi uitziet en er geen geur is, zou je het kunnen aanbrengen, maar waarschuw de familie dat je nooit zeker weet wat er gaat gebeuren. Belangrijk is dat het lichaam alsnog wel goed wordt gedesinfecteerd. 

Kan of moet je de filters ook vervangen?

In principe haal je de filters er niet meer af. Als het verzadigd is, of als er een langere opbaring nodig is, kan je er wel een filter bijplaatsen. Maar…. als de filters nat geworden zijn moeten ze wel vervangen worden, want dan is de werking teniet gedaan. Dan opnieuw drogen, ontsmetten en nieuwe aanbrengen. 

Mag ik een luier gebruiken?

Katoenen luiers geen probleem, maar alles wat plastic is, houdt het opnameproces tegen. Dus als je met incontinentiemateriaal werkt, knip dan echt al het plastic weg op de buik, zodat de zakje helemaal vrij liggen. Ook geen strakke band over de buik laten zitten. Bij voorkeur werken met een incontinentie luier. 

Als een filter kapot is, kan ik het dan nog gebruiken?

Nee, wij raden het af om een kapot filter te gebruiken. Deze stuur je retour in de plastic zak waar het filter in heeft gezeten. 

Wat doe ik als de filters op een grote ronde buik niet goed blijven liggen?

Als de plakstrip het niet goed houdt, leg dan een handdoek in een rolletje aan de zijkant van het lichaam om ze te ondersteunen. 

Kan ik de filters ook gebruiken als de overledenen in de foetushouding is opgebaard?

Dat kan, zorg er wel voor dat de filters goed op de organen liggen zodat ze hun werk kunnen doen. 

Wat doe ik met een persoon die erg behaard is op zijn buik?

Scheer alvorens je de zakjes plaatst de haren weg. 

Is het mogelijk een overledene ook op te baren in de open lucht?

Ja dat kan zeker. Zolang het maar niet regent en de kleding over de filters droog blijft.